Iedere pup of kitten krijgt vroeg of laat wormen. Ook al is de moeder goed ontwormd, besmet ze haar jongen al in de baarmoeder of via de moedermelk met spoelwormlarven. Deze larfjes zitten niet in de darmen, maar nestelen zich in de spieren van de pup of kitten. In verloop van tijd, worden deze larven actief, zwerven door het lichaam en komen in de darmen terecht, waar ze dan uitgroeien tot volwassen wormen.

Omdat je bij het geven van een ontworming enkel de volwassen wormen doodt, en de larfjes nog in het lichaam aanwezig kunnen zijn, is het belangrijk om dit bij jonge dieren meerdere keren te herhalen, met een tussenpauze van 10 dagen.

Ook wanneer uw dier bij aanschaf al ontwormd is door de fokker, is dit nog niet klaar, en dient u hier zelf mee door te gaan!

Voor het volwassen dier is het algemene advies om minstens 4x per jaar te ontwormen, maar per dier kan hiervan worden afgeweken. Het risico op besmetting wordt namelijk veel groter wanneer een hond geregeld ontlasting van andere honden eet of gras. En een kat die muizen vangt loopt natuurlijk meer risico dan een binnenkat.

Daarnaast is de kans op besmetting groter wanneer uw dier in een pension geweest is, en kan de vlo ook lintwormen overdragen.

Ontwormen kan niet preventief; is uw dier vandaag ontwormd, kan hij volgende week gewoon weer een wormbesmetting oplopen. Daarom is elk kwartaal ontwormen echt noodzakelijk. Ontworm altijd alle dieren in huis op dezelfde dag, om te voorkomen dat ze elkaar weer opnieuw besmetten.

Niet alleen voor uw huisdier is het belangrijk dat hij vrij is van wormen, maar ook voor zijn omgeving. Wat veel mensen niet weten, is dat kleine kinderen o.a. cara-klachten kunnen krijgen via een wormbesmetting van het dier. Doordat een dier zich regelmatig wast verspreidt hij de wormeitjes in zijn vacht. De hygiëne bij kleine kinderen ligt vaak wat lager, waardoor ze het dier kunnen aaien, en even later die hand in hun mond stoppen, of er een koekje mee eten, waarna ze de eitjes zelf binnen krijgen. Uw kind krijgt hier géén wormen van (heeft uw kind wormen, dan heeft ze dat van een ander kind gekregen), maar de eitjes worden wel larfjes. De larfjes doorboren de darmwand en komen op die manier in de bloedsomloop. Zo komen ze in verschillende organen terecht waar ze vervolgens afsterven. Daar waar ze afsterven kunnen ze voor problemen zorgen; dit kan zijn in bv. de ogen of de huid, maar vaak is dit in de longen. En daardoor kan het kind astma krijgen. Indien u honden en/of katten hebt en kleine kinderen, is het dus extra belangrijk zich aan dit ontwormadvies te houden!

Er zijn diverse producten om te ontwormen op de markt, echter werken ze niet allemaal even goed of tegen alle wormen.

Ook wanneer u met uw dier naar het buitenland reist, kan het zijn dat de ‘standaard’ ontworming voor in Nederland niet afdoende is, omdat in bepaalde gebieden de hartworm voor komt.

En heeft u problemen met het ingeven van pillen bij uw kat??

Ook daar hebben wij oplossingen voor!

U kunt altijd contact met ons opnemen zodat wij u een passend advies kunnen geven voor uw huisdier!